Agenda

De ‘tree of life’ en ‘wortelen in nieuwe aarde’: inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren op de vlucht.

Datum: 
donderdag 21 november 2019 - 09u30 tot 16u00
Locatie: 
Vormingscentrum Guislain - Campus Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent
Organisatie: 
Odisee

Tree of Life

De methodiek ‘Tree of life’ vindt zijn oorsprong in het narratieve gedachtegoed en gebruikt de boom als creatieve metafoor voor het leven. Via het tekenen van ‘de boom van mijn leven’ worden kinderen en jongeren uitgenodigd om te verhalen over vroeger en nu, over de toekomst en over het leven daar, hier en onderweg. Deze methodiek beoogt om de focus te verleggen van trauma naar verbinding en veerkracht.

Wortelen in nieuwe aarde

De methodiek ‘Wortelen in nieuwe aarde’ bestaat uit 30 prachtige kaarten over het verhaal van een boom die vlucht en wortelt in nieuwe aarde, plus weetjes over het bomenrijk en citaten van kinderen. De methodiek kan ingezet worden bij een divers doelpubliek, door leerkrachten en begeleiders, binnen individuele en groepscontext. De methodiek ‘wortelen in nieuwe aarde’ werd ontwikkeld binnen het project  ‘Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen’. Deelnemers kunnen zich de methodiek ter plekke aanschaffen.

Na de bijscholing kunnen de deelnemers zelf van start met het inzetten van beide methodieken in de eigen werksetting, zowel individueel als in groepsverband.

Lesgever

Claire Wiewauters is als onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en doceert aan de opleiding Gezinswetenschappen. Zij is medeauteur van het boek ‘Veerkracht in beweging. Dynamieken van vluchtelingengezinnen versterken.’ (Garant, 2019) en werkte mee aan de methodiek ‘Wortelen in nieuwe aarde’. Haar expertise en onderzoek situeren zich in de situatie van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, en het inzetten op veerkracht en vergroten van actorschap. 

Inschrijving

Je kan je inschrijven via deze link

Prijs: 70 euro (40 euro voor studenten)