Agenda

Wegwijzer voor een toegankelijke en interculturele drughulpverlening

Datum: 
dinsdag 03 december 2019 - 09u30 tot 12u30
Locatie: 
VAD: Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel
Organisatie: 
VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs)

VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) is een partner in  het MATREMI-project. Dit project wordt gecoördineerd  door de Universiteit Gent. Andere partners zijn ULB, FEDITO BXL & Fedito Wallonne. Dit project brengt inspirerende praktijken in kaart voor het verhogen van de toegankelijkheid, de retentie en het bereik van migranten en etnische minderheden (MEM) in de drughulpverlening. Zo werden 46 Belgische praktijken gebundeld in een wegwijzer.

Om de wegwijzer te lanceren, organiseren we op dinsdag 3 december 2019 een studievoormiddag met een plenair gedeelte, gevolgd door twee parallelle workshops:

Workshop voor hulpverleners (Stefaan Plysier – Steunpunt Cultuursensitieve Zorg): 

De cultuur van de patiënt wordt vaak als een van de vele factoren gezien die van invloed is op onze manier van hulpverlenen. Alleen: cultuur blijkt voor veel hulpverleners vaak aanleiding te zijn tot buitenproportionele aarzeling en onmacht. Ben ik wel voldoende op de hoogte van de cultuur van mijn patiënt? Begrijpt mijn patiënt wel waar ik met hem naar toe wil? Ben ik met mijn tools als hulpverlener wel voldoende in staat om iemand uit een andere cultuur te helpen? Het zijn vragen die de angst van de hulpverleners verwoorden of waardoor hulpverleners zelfs afhaken. Tijdens de workshop wordt nader ingaan op de plaats die we cultuur in de zorgrelatie kunnen geven. 

Workshop voor leidinggevenden (Els Hauser – Psychotherapeut/Consultant diversiteit):

Tijdens de workshop gaan we op interactieve wijze op zoek naar hoe je als leidinggevende een divers team bij elkaar krijgt. Welke tools helpend zijn om op een divers-sensitieve wijze om te gaan met je team en hoe je je medewerkers ondersteunt om cultuur sensitief tav cliënteel te zijn. Bijvoorbeeld hoe communiceer je inclusief? Ben je je bewust van je eigen referentiekader, je waarden, bias en overtuigingen? Hoe creëer je een organisatiecultuur van verbindende communicatie?

Programma

9u: onthaal met koffie/thee
9u30 – 10u30 verwelkomingswoord, voorstelling wegwijzer en MATREMI onderzoeksrapport
10u30 – 10u45 pauze
10u45 – 12u30 twee parallelle workshops
12u30: Broodjeslunch

Inschrijving

Inschrijven voor 20 november.
Je kan je inschrijven via deze link.

Deelname is gratis. Elke deelnemer krijgt eveneens één exemplaar van de wegwijzer.