Agenda

Zanzu netwerkdag: over mijn grens

Datum: 
dinsdag 19 juni 2018 - 09u00 tot 17u00
Locatie: 
BEL Brussels, Havenlaan 86c, 3002
Organisatie: 
Sensoa en ICRH

 

Ben jij professional in de social profit en werk je met migranten? Ben je op zoek naar nieuwe ideeën of tools om je werk te faciliteren? Kom dan naar de Zanzu Netwerkdag!

Tijdens de netwerkdag komen professionals uit de gezondheids-, welzijns- en integratiesector samen om contacten te leggen, ideeën op te doen en nieuwe vaardigheden te leren. Het thema van dit jaar is seksueel geweld tegen vluchtelingen en andere migranten.

Wat kunnen hulpverleners doen om vluchtelingen en migranten beter te beschermen? Hoe kunnen we slachtoffers helpen? Waar kunnen zij terecht voor zorg? Zijn ze juridisch beschermd? En wat is de ervaring van migranten zelf?

Deelnemers kunnen tijdens de plenaire lezingen in de voormiddag ideeën uitwisselen met de sprekers. In de namiddag zijn er parallelle sessies waarbij je in kleinere groepen dieper ingaat op een specifiek onderwerp.

Programma

9:00 Welkom met koffie

9:30 Plenair gedeelte en panelgesprek met het publiek
moderatie door Sara Van Boxstael (journaliste bij de Radio 1 nieuwsredactie)

  • Dr. Ines Keygnaert is postdoctoraal onderzoekster bij het International Center for Reproductive Health-Ugent (ICRH). Tien jaar nadat haar ‘Hidden violence’-onderzoek de omvang van seksueel geweld tegen migranten in België aan het licht bracht, spreekt ze over de situatie vandaag: welke uitdagingen blijven bestaan en welke nieuwe kansen zijn er?

  • Dr. Reema Shamali werkte 12 jaar als gynaecologe in Palestina. Ze studeert geneeskunde aan de UGent en onderzoekt de noden inzake seksuele en reproductieve gezondheid van Arabisch sprekende vrouwen in België.

12:00 Netwerklunch

13:30 Parallelle sessies - eerste ronde

14:45 Parallelle sessies - tweede ronde

  • De 5 sessies worden twee maal aangeboden.
    Je kan dus aan twee sessies deelnemen.
    Zie onder voor de inhoud van de sessies.

16:00 Afsluitende performance door Lisette Ma Neza,
Belgisch kampioen slam poetry 2017 en tweede plaats op het Europees kampioenschap
met aansluitend receptie

17:00 Einde

Parallelsessies

1. Hoe kan ik een cliënt helpen die mogelijk slachtoffer is?

Hoe kan ik als hulpverlener herkennen dat iemand mogelijk slachtoffer was van seksueel geweld? Hoe kan je slachtoffers van seksueel geweld zo goed mogelijk begeleiden? Hoe kan je daarbij samenwerken met gespecialiseerde hulpverlening?
door Ines Keygnaert (ICRH)

2. De rechten van slachtoffers

Hoe kunnen rechten van migranten die slachtoffer zijn van seksueel geweld beter beschermd worden? Welke goede praktijken bestaan er in Vlaanderen en Brussel om de rechten van mensen zonder wettig verblijf die slachtoffer zijn van seksueel geweld te beschermen?
door Meester Benoit d’Hondt (Antigone Advocaten en Human Rights Center UGent) en Eerste Commissaris Karine Minnen, Politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

3. Praten over seksualiteit en seksueel geweld

Hoe breng je als hulpverlener deze thema’s ter sprake in een gesprek met je cliënt. Deze workshop is gebaseerd op een methodiek die Sensoa ontwikkelde in samenwerking met Domus Medica, de Vlaamse Vereniging voor Seksuologen en de Sensoa Huisartsenstuurgroep. We kijken ook hoe je Zanzu.be hierbij kan gebruiken als ondersteuningsmiddel.
door Ruth Borms (Sensoa) en Lotte De Schrijver (ICRH)

4. Forumtheater

Ervaar zelf deze unieke methodiek waarmee vrouwen met een migratie achtergrond een stem krijgen. In deze participatieve voorstelling maken ze zelf inzichtelijk hoe hun leven eruit ziet en waar zij tegenaan lopen. Alle scènes zijn gebaseerd op eigen ervaringen.
door Intercultureel Vrouwencentrum Antwerpen (IVCA)

5. Preventie van seksueel geweld binnen de opvang van asielzoekers

Aan de hand van praktijkvoorbeelden verkennen we hoe het Sensoa Vlaggensysteem gebruikt kan worden om op een goede manier om te gaan met seksualiteit en bij situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag in opvangcentra voor asielzoekers. Hoe kan je als instelling hierrond een beleid ontwikkelen?
door Sensoa en Fedasil Opvangcentrum Sint Truiden

 

 

Inschrijving

Je kan je inschrijven via deze link.

Kostprijs: 30 euro