Transmigratie. Hulp verlenen in een wereld van superdiversiteit | Boek

Transmigratie, hulp verlenen in een wereld van superdiversiteit

Transmigratie schetst de ervaringen van transmigranten en neemt de uitdagingen voor hulpverleners en lokale besturen onder de loep. 

Transmigranten zijn geen evidente groep voor hulpverleners. Bij transmigratie of meervoudige migratie komen migranten aan na een verblijf in meerdere landen. Ze zijn nieuwkomers die hun weg in het sociale veld nog niet kennen. Hun verwachtingen zijn gekleurd door ervaringen in andere landen. Taalbarrières, onzekerheid en de tijdelijkheid van hun verblijf maken hulpverleningsrelaties moeilijker. Transmigranten leven bovendien in familiale en sociale netwerken over grenzen heen. 

Op basis van verkennend onderzoek bij Marokkaanse, Ghanese en Braziliaanse transmigranten in Brussel en Antwerpen schetsen de auteurs de leefwereld van transmigranten, hun welzijnsnoden en hun beroep op formele en informele hulpverlening. Tegelijk reiken ze best practices aan voor hulpverleners.

Wie heeft het geschreven? 

Mieke Schrooten is lector en onderzoeker aan de opleiding Sociaal Werk (Odisee) en werkt aan een doctoraatsonderzoek over Braziliaanse migranten in België (KU Leuven).

Sophie Withaecker is lector en onderzoeker bij het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee), onderwijsbegeleider (VUB) en onderzoeksmedewerker bij RHEA Expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit (VUB).

Dirk Geldof is lector en onderzoeker bij het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee), docent aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen (UA) en lector aan de opleiding Sociaal Werk (KDG-Hogeschool). Hij publiceerde eerder Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert.

Margot Lavent werkte voor haar masterproef Sociaal Werk (UGent) mee aan dit onderzoek.

Bestellen? 

Bekijk de inhoudsopgave en lees een proefhoofdstuk.

Bestel het boek bij ACCO Uitgeverij.

Gedetailleerde productinfo

Uitgeverij: ACCO Uitgeverij
Jaar van uitgave: 2015
ISBN:9789462922716
Aantal pagina's: 264
Richtprijs: 24,90 euro