Agenda

Ontmoetingsdag cultuursensitieve zorg

Datum: 
vrijdag 26 november 2021 - 09u00 tot 16u00
Locatie: 
Vormingscentrum Malle (Smekenstraat 61, Malle)
Organisatie: 
Crosslink PANGG0-18 referent CSZ

Op de ontmoetingsdag cultuursensitieve zorg van Crosslink PANGG0-18 gaan we in gesprek met elkaar onder leiding van ervaringsdeskundigen.

Ontmoeting 1: Interculturele communicatie met niet-begeleide minderjarigen.

Joke Dillen, voogd bij Caritas International en Hamid Al Sino, intercultureel medewerker bij Caritas International, geven graag een woordje uitleg over interculturele communicatie met niet-begeleide minderjarigen. Hierbij komen verschillende zaken aan bod zoals een cultuursensitieve houding, het werken met interculturele medewerkers en met verschillende referentiekaders.

Ontmoeting 2: Community based werken.

Samen met Catherine Pauwels, regio verantwoordelijke Antwerpen van Solentra VZW en klinisch psycholoog, gaan we aan de hand van casussen kijken hoe we de verschillende contexten en hun onderlinge relaties in kaart kunnen brengen. Daarnaast bespreken we het belang van het inzetten op het mobiliseren of activeren van figuren uit de verschillende contexten. Community based werken ziet de vluchteling in zijn context, is empowerend en cultuurcongruent.

Ontmoeting 3: Psycho-educatie en groepswerkingen.

Anouk Scheurmans, psycholoog en gedragstherapeut bij The Human Link, deelt haar kennis over hoe je een eerste gesprek aan gaat over psychologische hulp. Ze licht ook de verschillende projecten toe die ze doet om te werken rond trauma, angst en stress-gerelateerde klachten bij vluchtelingen.

Ontmoeting 4: Kruispuntdenken.

Khadija Talbi en Sarah De Bruyn van Ondersteuningsteam Allochtonen Antwerpen (OTA Antwerpen) leggen graag uit wat kruispuntdenken is. Ze gaan dieper in op het belang van kruispuntdenken in jouw contacten en begeleidingen van jongeren met een migratieachtergrond. Daarna gaan ze interactief aan de slag en pas je als deelnemer het kruispuntdenken toe op jezelf en een cliënt.

Ontmoeting 5: Een cultuursensitief beleid.

Jamal El Boujddaini en Inge Jacobs van De Touter VZW zijn zeer bekend in cultuursensitieve zorg op verschillende domeinen en lijnen. Ze laten je nadenken over hoe je de cultuursensitieve zorg eigen maakt binnen je organisatie.

Ontmoeting 6: In gesprek met een niet-begeleide minderjarige en zijn begeleider.

Adnan is een 17 jarige jongen afkomstig uit Afghanistan en alleen in België gedurende 2 jaar. Hij vertelt graag zijn ervaringen met hulpverlening. Hij doet dit samen met zijn huidige begeleider van Het Wereldpoortje, Lieven Moens. Ze praten over de tocht naar Europa, de aankomst in België en vooral de ervaringen in het opvangnetwerk van Fedasil en Opgroeien. Ze spiegelen telkens de bedoelingen en intenties van begeleiders en de ervaring van jongeren in de praktijk.

Via volgende link kan je je keuze maken en inschrijven.