Agenda

Tweedaagse vorming Beschermjassen, transculturele hulpverlening

Datum: 
maandag 25 oktober 2021 - 09u00 tot 16u00
Locatie: 
Campus Turnhout
Organisatie: 
Hivset

Hulpverlening en onderwijs aan personen met een migratieachtergrond vraagt om bepaalde kennis, vaardigheden en basishouding. Griet Severeyns vertelt vanuit haar praktijkervaring enkele basisbegrippen vanuit het model Beschermjassen van Kitlyn Tjin A Djie. ‘Beschermjassen’ is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het betekent dat je iemand tijdens een moeilijke faseovergang inbedt in het oude vertrouwde. Het gaat niet alleen over familie, maar over alles van toen. Het zijn de geuren, het landschap, de tradities, de rituelen, de geschiedenis, het eten… Het gaat over de vertrouwde manieren van vroeger. Wat hebben mensen nodig uit hun oude context om in de nieuwe context te kunnen functioneren? 

Vaak wordt bij vluchtelingen met traumatische ervaringen gedacht dat het verleden moet rusten maar mensen hebben het verleden juist nodig. Ze moeten het bij zich kunnen dragen om in de toekomst een plek te creëren. Mensen willen niet terug, ze willen maar eventjes rondkijken in het verleden om een perspectief voor de toekomst te kunnen ontwikkelen. Griet ontwikkelde hierbij de methodiek ‘Wortels voor de toekomst’. Deze methodiek geeft vluchtelingen tijd en ruimte om hun verhaal te vertellen en op zoek te gaan naar krachtbronnen.

We staan stil bij enkele theoretische kaders van beschermjassen: de kracht van families, faseovergangen, in -en uitsluitingsmechanismen, heilige huisjes en instrumenten om te beschermjassen worden ingeoefend. 

Doelgroepen

Andere zorg- en hulpverleners

Programma

Datum Titel
Maandag 25 oktober
09:00 - 16:00 Beschermjassen, transculturele hulpverlening
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout
Maandag 15 november
09:00 - 16:00 Beschermjassen, transculturele hulpverlening
Docenten: Griet Severeyns
Locatie: Campus Turnhout

Duurtijd

2 dagen

Aantal deelnemers

Er kunnen 15 personen deelnemen.

Kostprijs

€160,00

Studenten krijgen 30% korting op vertoon van de studentenkaart.

Meer weten?

Contacteer Griet Severeyns op griet.severeyns@hivset.be.

Interesse?

Schrijf je hier in.