Agenda

Webinar ‘Verschil in visie? 9 perspectieven op diversiteit

Datum: 
woensdag 16 juni 2021 - 12u00 tot 13u00
Locatie: 
Online
Organisatie: 
Hannah Arendt Institute

Hoe kan je inclusief communiceren? Moet je als organisatie je aanbod en interne werking afstellen op de toenemende etnisch-culturele diversiteit in de samenleving? Is het belangrijk om in te zetten op diversere recrutering en zoja, hoe doe je dit? Wat met de hoofddoek? Heel wat organisaties worstelen vandaag met dit soort van vragen. Velen willen het gesprek over diversiteit aangaan, maar dat wil niet altijd vlotten. Hoe komt het dat dit soort van thema’s vaak voor misverstanden zorgt?

Dat komt omdat we niet allemaal op dezelfde manier naar diversiteit kijken. Sommigen kijken vanuit een assimilatiebril naar diversiteit en vinden dat nieuwkomers best zo snel mogelijk opgaan in hun omgeving. Anderen denken dan weer in een kader van multiculturalisme, van superdiversiteit of van intersectionaliteit…

Wie het gesprek over diversiteit wil voeren, moet eerst en vooral inzicht krijgen in de verschillende kaders die op dit moment gangbaar zijn in het publieke debat. Stijn Oosterlynck en Fatima Laoukili, onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen, identificeerden negen verschillende brillen om naar diversiteit te kijken. Tijdens deze webinar leer je deze paradigma’s kennen en begrijp je hoe het komt dat mensen rond diversiteit zo vaak langs elkaar heen praten. Basiskennis dus voor al wie in zijn of haar (professionele) omgeving met diversiteit aan de slag wil gaan.

Sprekers:

  • Stijn Oosterlynck is professor sociologie aan de UAntwerpen, voorzitter van USI en CRESC en wetenschappelijk directeur van het Hannah Arendt Instituut.

  • Fatima Laoukili is doctoraatsstudent departement sociologie & onderwijsassistent.

Programma:

  • Presentatie van de 9 kaders om naar diversiteit te kijken. (45 min)

  • Ruimte voor vragen (20 min)

Praktisch:

  • Datum: 16 juni

  • Start: 12u

  • Duur: 1 uur

  • Deelname: gratis, maar plaatsen zijn beperkt

Interesse?

Schrijf je hier in.