Blog

Gestoorde geesten. Psychiatrie in Congo

Een voordracht van de documentaire over traditionele gebruiken van de psychiatrie in Congo bij u?

Het programma ‘Vranckx’ op Canvas zond op zaterdag 7 februari de verkorte reportage ‘Gestoorde Geesten’ uit. Daarin gaan psychologe Leslie Hodge en documentairemaker Roel Nollet op zoek naar hoe ze met psychische problemen omgaan in Oost-Congo, een gebied dat al jaren geteisterd wordt door oorlog en geweld. De reportagemakers willen psychiatrie, de traditionele gebruiken en de cultuurverschillen ook bij ons bespreekbaar maken. Daarom komen ze deze documentaire graag tonen, inleiden en vragen beantwoorden.

Leslie en Roel trekken op onderzoek en stoten in het Congolese binnenland op schrijnende situaties. Mensen met psychische problemen worden vastgebonden, opgesloten en uitgebuit. Ze passeren langs gebedshuizen waar pastoors misbruik maken van hun gezag en langs traditionele gebedsgenezers die patiënten opsluiten en gigantische sommen geld vragen. Toch zijn er ook positieve aspecten aan de Congolese traditionele behandelingen. Leslie en Roel geven een genuanceerd beeld over de wat ze hebben gefilmd en ervaren.

Bekijk de verkorte reportage 'Gestoorde geesten' hier.

Leslie en Roel komen de documentaire graag tonen en vertellen over hun ervaringen. Neem gerust contact op met de makers als u interesse heeft. U kan ze contacteren via dit emailadres: GestoordeGeesten@aol.com