Actieonderzoek en tools voor 16- tot 18-jarige nieuwkomers in OKAN | Praktijk

Het Gentse onthaalbureau voor nieuwkomers Kom-Pas Gent (nu opgegaan in de reorganisatie tot IN-Gent) ontplooide als lokale partner in een EIF-project (Europees Integratie Fonds) een drieledige actie m.b.t. de verhoging van de participatie van de doelgroep  voor 16- tot 18-jarige nieuwkomers aan het bestaande vrijetijdsaanbod.

Doel?

Het project liep van 2013 tot juni 2014. Bij de start werden de verschillende stakeholders bevraagd over de knelpunten bij 16- tot 18-jarige nieuwkomers rond onderwijs, vrije tijd, werk en welzijn. Op basis daarvan werden er verbeteracties opgesteld. In Gent ontplooiden ze een drieledige actie m.b.t. de verhoging van de participatie van de doelgroep aan het vrijetijdsaanbod.

Resultaten?

  1. een informatiebrochure uitgewerkt om ouders van 16- tot 18-jarige nieuwkomers te informeren omtrent het bestaande lokale aanbod, de meerwaarde van deelname aan vrijetijdsactiviteiten en de bestaande financiële tegemoetkomingen. De Nederlandstalige versie is in beperkte oplage op aanvraag verkrijgbaar bij Kom-Pas. Digitaal bestaan ook vertaalde versies  in het: BulgaarsEngelsFrans, PerzischRoemeens, Russisch en Turks. Binnenkort zal er ook een Slowaakse en Arabische versie beschikbaar zijn.

  2. Om het vrijetijdsaanbod te verbreden werden er verder materialen ontwikkeld  om het toe leiden van nieuwkomers vanaf 16 jaar naar vrijwilligerswerk  te faciliteren.

    1. Draaiboek voor toeleiders vrijwilligerswerk (intakeformulier, oriëntatietool vrijwilligerskaart, …)

    2. Infodocument voor (potentiële) ontvangende organisaties

    3. Informatiefilmpje vrijwilligerswerk

  3. Voor de vrijetijdsaanbieders werd een publicatie uitgewerkt met goede praktijken en tips & tricks over kwaliteitsvolle toeleiding, onthaal, communicatie en begeleiding van de doelgroep in vrijetijdsinitiatieven.

Voor wie?

Dit is informatiemateriaal voor jongeren, ouders en organisaties.

Wie doet het?

Het Gentse onthaalbureau voor nieuwkomers Kom-pas.

Graag meer info?

Voor verdere informatie en aanvragen van de Nederlandstalige brochure gelieve contact op te nemen met info@kompasgent.be of 09/265 78 40.