Ayse en Hüseyin (NL) | Voorlichtingsmateriaal

Allochtonen en handicap

Ayse en Hüseyin zijn de titels van twee films over mensen van Turkse afkomst met een handicap.

In de film Ayse zoals ze is vertellen de ouders van Ayse over de moeite die ze hebben gehad met de handicap van hun dochter. Ze hebben haar wel naar school laten gaan. Daardoor heeft Ayse (27) zich kunnen ontwikkelen tot een perfect Nederlands sprekende, enthousiaste deelneemster in een activiteitencentrum. Ook in haar familie is ze een echte sfeermaker.

De film Alles wat ik wil heeft de lichamelijk gehandicapte Hüseyin als onderwerp. Hij is tegenwoordig directeur van een organisatie die reizen organiseert voor gehandicapten met een Turkse achtergrond. Voor het zo ver was heeft hij als Turks gehandicapt kind in Nederland veel hindernissen moeten nemen. Een opleiding vonden zijn ouders voor hem niet nodig, hij heeft zichzelf alles geleerd.

Voor wie is het interessant?

Beide films zijn in het Nederlands en Turks gesproken en zijn bedoeld om aan niet-Nederlandse ouders te laten zien welke vooruitgang hun gehandicapte kinderen kunnen boeken als ze doeltreffende hulp krijgen.

Wie heeft het gemaakt?

Ange Wieberdink voor de Nederlandse Stichting ZieZo. Deze stichting zet zich in voor bevordering van interculturele communicatie.

Bekijken?

De film kost 15, 50 euro.

Klik hier om de dvd Ayse en Hüseyin te bestellen.