De goed-gevoel-stoel | Methodiek

Geestelijke gezondheid en kwetsbare groepen

De goed-gevoel-stoel is een methodiek om in groep te werken aan geestelijke gezondheid. Er zijn drie praatsessies met nadien een pak tips om goed-gevoel-acties te doen met de groep. Sommige goed-gevoel-acties kunnen individueel worden uitgevoerd.  

Tijdens de praatsessies leert de groep de goed-gevoel-stoel kennen. De goed-gevoel-stoel is een idee, een symbool: “Geef je goed gevoel een stevige stoel!”.

Doel?

  • Mensen die het moeilijk hebben sterker maken:

De goed-gevoel-stoel richt zich tot groepen. Groepen van mensen die het niet makkelijk hebben. In zo’n groep kunnen deelnemers zich herkennen in mekaars levensverhaal.

  • De aandacht voor geestelijke gezondheid blijvend in de jaarwerking van groepen inbouwen:

De goed-gevoel-stoel zal ook een échte stoel zijn. Een mooi versierde stoel met poten in vier verschillende kleuren. Een stoel die opvalt en die na afloop van de drie praatsessies in het groepslokaal blijft staan. Als geheugensteun.

Voor wie?

Voor groepen van mensen die het moeilijk hebben in het leven. Mensen die met veel problemen tegelijk worstelen, zoals werk, geld en gezondheid. Mensen die daardoor niet kunnen meedoen met de gewone manier van leven.

Deelnemers moeten niet kunnen lezen en schrijven om mee te doen. Nederlands verstaan is wel nodig, tenzij er een tolk wordt ingezet.

De praatsessies van de goed-gevoel-stoel lukken het best in groepen van 8 tot 10 (maximum 12) personen. Het kunnen bestaande groepen zijn die elkaar al lang kennen. Maar het kunnen ook nieuwe groepen zijn, op voorwaarde dat die nieuwe groep niet stopt na de drie sessies. Mensen mogen na afloop immers niet weer in een gat vallen.

Wie doet het?

VIGeZ en CEDES

VIGeZ is het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.

Cedes is een beweging voor integrale armoedebestrijding

Aan de slag?

Klik hier en kom te weten hoe je met deze methodiek aan de slag kan.

Website?

www.fitinjehoofd.be