Gekleurde armoede en hulpverlening | Boek

Armoede bij etnisch-culturele minderheden

In dit kwalitatief onderzoek gaan de auteurs na hoe hulpverleners denken over gekleurde armoede en wat arme gezinnen van vreemde afkomst verwachten van hulpverlening.

De focus ligt op sociaal werkers en hoe het staat met hun interculturele competenties. Het boek eindigt met een reeks aanbevelingen voor sociaal werkers en hun organisaties.

Een greep uit de conclusies:

  • Arme cliënten van andere herkomst ervaren, net zoals autochtone cliënten, een sterk gevoel van controleverlies.
  • Voor bijna alle geïnterviewde cliënten spelen de hulpverleners een sleutelrol in hun leven. Een goede sociaal werkers wordt gezien als gids, vakman en ondersteuner.
  • Sociaal werkers getuigen van een grote betrokkenheid op hun werk en cliënten. Ze ervaren wel een cultuurkloof in het werken met cliënten van andere afkomst. Ze vinden dat dit het hulpverleningsproces bemoeilijkt.
  • Sociaal werkers gaan mee in het cultuurkloofdenken en reduceren daardoor de complexe situatie van hun cliënten vaak tot een cultureel probleem. Gelijkenissen met de armoedesituatie van autochtone Belgen komen nauwelijks in beeld.  

Wie heeft het geschreven?

Onderzoekers van Bind-kracht, een projectwerking van de Karel de Grote Hogeschool. Doel van Bind-kracht is een kwaliteitsverbetering van de hulpverlening aan mensen in armoede.

Lezen?

Klik hier om het boek Gekleurde armoede en hulpverlening te bestellen via de website van de uitgeverij.


Gedetailleerde productinformatie

Auteur: Van Robaeys, B., Driessens, K.

Titel: Gekleurde armoede en hulpverlening

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2011

ISBN:  9789020996623

Aantal pagina’s: 144

Richtprijs: 19,99 euro