Hij vond de soep te zout. Polen en huiselijk geweld (NL) | Onderzoek

Polen en huiselijk geweld.

Hij vond de soep te zout is een onderzoek naar huiselijk geweld bij Nederlandse Polen.

Een eerste deel van het onderzoek is gewijd aan de analyse van meer dan 600 dossiers van Poolse patiënten die in behandeling waren (geweest) bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Keizersgracht. Dit centrum is gespecialiseerd in hulpverlening aan Poolse patiënten.

Hoofddoel was het verzamelen van statistische gegevens over huiselijk geweld in het leven van Poolse GGZ-patiënten.

Deel 2 van de publicatie geeft achtergrondinfo over huiselijk geweld, geestelijke gezondheidszorg en alcoholgebruik in Polen en in Nederland.

Een greep uit de conclusies:

  • 45% van alle Nederlandse vrouwen en mannen tussen 18 en 70 jaar is ooit als kind, partner of ouder, slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Binnen de totale groep van 635 Poolse GGZ-patiënten is 22% slachtoffer. De leeftijd van de slachtoffers loopt uiteen van 7 tot 59 jaar.
  • Cijfers over partnergeweld bij Nederlanders en Poolse Nederlanders zijn gelijklopend. Als het gaat over kindermishandeling zijn er wel grote verschillen.
  • Van alle Nederlandse kinderen tussen 0 en 17 jaar was in 2005 3% slachtoffer van kindermishandeling, in 2007 was dat 4,5%. In 18% van de 635 dossiers van de Poolse GGZ-patiënten is sprake van kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling.
  • De mishandeling van de Poolse kinderen uit zich op de eerste plaats in affectieve en fysieke verwaarlozing en op de tweede plaats in psychische en fysieke mishandeling, gevolgd door seksueel misbruik.
  • In 3/4 van de dossiers van de Polen die in behandeling zijn (geweest) bij GGZ Keizergracht en die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld is sprake van – doorgaans overmatig – gebruik van verdovende en stimulerende middelen. In veruit de meeste gevallen betreft dit alcohol.

Wie heeft het geschreven?

Het Nederlandse ACB Kenniscentrum.

ABC Kenniscentrum adviseerde Nederlandse bedrijven, instellingen en (lokale) overheden wanneer het gaat om vraagstukken die te maken hebben met diversiteit, emancipatie en participatie. Sinds juli 2012 heeft de organisatie haar werkzaamheden stopgezet.

Lezen?

 Klik hier en download het onderzoek over huiselijk geweld bij Polen in Nederland.