Methodiek ‘Levensverhalen van LHBT-asielzoekers’ | Methodiek

Wat?

Voor asielzoekers uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is, kan het lastig zijn om tijdens de asielprocedure open en gedetailleerd hun verhaal te vertellen. Dat maakt het voor medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeilijk om te beoordelen of zij recht hebben op bescherming. 

Om LHBTI-asielzoekers hierin te ondersteunen ontwikkelde KIS een nieuwe methodiek voor vrijwilligers en (sociaal) professionals. 

De methodiek ‘Levensverhalen van LHBT-asielzoekers’ is gebaseerd op praktijkgericht onderzoek en helpt LHBT-asielzoekers over schroom en angst heen. Het is een manier om asielzoekers te laten oefenen met het vertellen van hun levensverhaal, zodat ze zich tijdens hun gehoor krachtiger en zelfverzekerder voelen.

Deze publicatie wil vooral inzichtelijk te maken hoe de methodiek eruit ziet en wat belangrijke aandachtspunten zijn in de toepassing ervan. De methodiek omvat een checklist van zo’n dertig aandachtspunten voor vrijwilligers en professionals die ermee aan de slag willen. 

Wie?

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving maakte dit project mogelijk. De auteurs zijn Jurriaan Omlo en Jolanda Elferink. 

Voor wie?

De methodiek is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die met vluchtelingen en asielzoekers werken, zoals medewerkers en vrijwilligers van belangenorganisaties, migrantenzelforganisaties, CGGZ en maatschappelijk werk.

Lezen?

Je kan de methodiek downloaden op de site van het Kennisplatform Integratie & Samenleving. De rechtstreekse link naar de methodiek vind je hier.