Organisaties die werken rond mensen met een precair verblijf en met mensen zonder wettig verblijf | Organisatie

Een aantal organisaties ondersteunt hulpverleners en zorgverstrekkers in het werken met mensen zonder wettig verblijf en mensen met een precair verblijf

 

Via helpdesks, vormingen en nieuwsbrieven informeren zij over onderwerpen als:

 

->  de diverse regelingen om gezondheidszorgen te verkrijgen en (terug)betaald te krijgen

->  verblijfsmogelijkheden of terugkeer bij ziekte: regularisatie van verblijf omwille van medische redenen, kort uitstel van vertrek, zelfstandige terugkeer

-> Sociale rechten bij ziekte: vb. medische overmacht, vervangingsinkomen voor gehandicapten

 

Zij publiceren regelmatig ook rapporten en informatiefolders voor de doelgroep en voor hulpverleners.

 

Voor wie?

Deze organisaties richten zich uiteraard tot mensen zonder wettig verblijf of met een precair statuut. Daarnaast richten ze zich ook tot medische zorgverstrekkers en sociale organisaties. 

 

In het kader van meer structureel en beleidsmatig werk staan ze in contact met zorgverstrekkers, beleidsverantwoordelijken, OCMW’s, advocaten en de media.

 

Wie contacteren?

Welke organisatie je het best contacteert met vragen, hangt af van de regio waarin je werkt:

 
 

Het Steunpunt Gezondheid & Vreemdelingenrecht werkt voor heel Vlaanderen. Organisaties uit Antwerpen-stad, Brussel of Oost-Vlaanderen nemen wel bij voorkeur contact op met de onderstaande organisatie van hun regio. 

 
 

Het Ondersteuningspunt Medische Zorg is een deelwerking van de 8 vzw, het Antwerpse integratiecentrum. Werkingsgebied is Antwerpen-stad.

 

Het Oriëntatiepunt Gezondheidszorg Oost-Vlaanderen is verbonden aan Odice, het Oost-Vlaams Integratiecentrum. Het richt zich tot hulpverleners die werken in de provincie Oost-Vlaanderen.

 

In Brussel is er Medimmigrant