Radicalisering - Donkere spiegel van een kwetsbare samenleving | Boek

Wat?

Een dialoogboek met Brusselse jongeren over 'radicalisering' 

'Radicalisering' is een vage en verwarrende term die onrecht doet aan het complexe fenomeen waarnaar hij verwijst. Tegelijk werken discussies over 'radicalisering' conflicten en polarisering in de hand. Hoe ga je om met extremisme en radicalisering bij jongeren? Hoe breng je nuance aan in stereotiepe opvattingen en vijandbeelden? 

Brusselse jeugdwerkers en onderzoekers schreven er samen een boek over. 

De auteurs keren terug naar de pijnlijke periode van net voor, tijdens en na de aanslagen in Parijs en Brussel: naar de lokroep van de Syrische burgeroorlog, naar de belegering van Molenbeek en naar de tijdelijke sluiting van een boksclub. Maar bovenal schreven ze een dialoogboek met Brusselse jongeren.

Die dialogen nemen 'radicalisering' niet als focus, maar zien het als donkere spiegel van een kwetsbare samenleving. Je hoort jongeren debatteren over het verschil tussen Nelson Mandela, Anders Breivik en Salah Abdeslam. Ze vertellen over discriminerend onderwijs, politiegeweld en de kwetsuren die onrecht achterlaat.

Eén gedachte loopt als een rode draad doorheen dit boek: onze samenleving is in transitie. Ze staat onder druk, maar mist collectieve veerkracht. 

Gedetailleerde productinfo

  • Uitgeverij: Academia Press
  • Ref.nr.: 9789401462082
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Bindwijze: Hardback
  • Aantal pagina's: 292

Door wie?

Erik Claes, Tom Flachet, Ali Moustatine, Mattias De Backer, Collectief Bim

Voor wie?

'Het boek brengt een boeiende analyse van hoe jongerenwerk grenzen kan verleggen. Het is een aanrader voor al wie gelooft in deze jongeren en de kracht van het jeugdwerk en voor al wie radicalisering beter wil begrijpen' - Danny Wildemeersch (Sociaal-Net)

Prijs?

De richtprijs voor dit boek is 27,50 euro, incl. btw.

Bestellen?

Dit boek bestellen kan o.a. bij de uitgeverij Academiapress

Het boek even inkijken kan je alvast hier