Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang | Brochure

Wat?

De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen en vragen. 

Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? Hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak die grote moeite hebben om gescheiden te worden?

Het Nederlands ‘Consortium Vluchtelingenpeuters’ ondersteunt daarom de kinderopvangorganisaties die in aanraking komen met jonge vluchtelingenkinderen. In samenwerking met het werkveld ontwikkelde het consortium de reeks ‘Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang’. Deze reeks omvat vier praktische brochures met achtergrondinformatie,  voorbeelden en tips:

  • Anderstaligheid en opvallend gedrag bij kinderen

  • Ouderbetrokkenheid

  • Achtergrond vluchtelingenkinderen

  • Deskundigheidsbevordering en methodieken

Voor wie?

Voor iedereen die in de kinderopvang te maken heeft met vluchtelingenkinderen en hun ouders zijn. De brochures zijn ook informatief voor andere professionals en vrijwilligers in onderwijs, wijk- en jeugdteams, jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg die werken met deze kinderen en hun ouders.

Door wie?

Het Consortium Vluchtelingenpeuters dat bestaat uit de organisaties Sociaal Werk Nederland, Pharos, het Nederlands Jeugdinstituut en Sardes.

Geïnteresseerd?

De consortiumpartners bieden de brochures gratis aan via hun websites. Je kan ze ook hieronder downloaden.