Jeugdhulpverlening
In dit onderzoek uit 2005 wordt nagegaan of autochtone en allochtone jongeren met gedrags- en/of psychische problemen op een verschillende wijze opgevangen worden binnen onze samenleving. En zo ja, welke mechanismen spelen er dan?
In dit breed veldonderzoek naar preventieprojecten in Nederland wordt onderzocht wat werkt en wat niet. En waarom? Met welke succes- en faalfactoren moet rekening worden gehouden?
Vzw De Touter begeleidt maatschappelijk kwetsbare gezinnen en jongvolwassenen die zich in problematische opvoedings– en leefsituaties bevinden. Kleurrijke maatzorg staat daarbij centraal. Doelgroepen uit verschillende culturen zijn expliciet welkom in de werking van de organisatie.
Wat?
Uit de praktijk blijkt dat het ontwikkelingsproces tot radicalisering erg snel kan gaan. Het is daarom erg belangrijk om al bij de eerste signalen van radicalisering gepast te kunnen optreden. Dit kan enkel mits voldoende kennis, visie, beleid en dit in een afgestemde gezamenlijke multi agency approach met ondubbelzinnig taalgebruik.
Jongerenwelzijn wil de verschillende partners, binnen hun verschillende afdelingen, hierin voldoende ondersteunen en een duidelijke structuur aanreiken met linken naar ondersteuning en aanspreekpunten.
In een cahier over hulpverlening bij kindermishandeling werd een dubbelluik rond misbruik in allochtone gezinnen opgenomen.
Interculturele jeugd en opvoedhulp biedt cijfers, theoretische achtergronden en inzicht in thema’s als cultuur en religie, migratie, identificatieprocessen en opvoeden in een multi-etnische omgeving.
Wat?
Superdiversiteit is een maatschappelijke realiteit. Omwille van die realiteit maakten de Touter de voorbije 20 jaar een omslag in haar werking. Het werken met jongeren en hun context ziet er vandaag een stuk kleurrijker uit dan vroeger.
In het nieuwe werkboek “Kleurrijke Maatzorg – Een plan van aanpak” doet De Touter verslag van haar ervaringen, verhalen en inzichten.
In Feiten en cijfers - 5 juli 2017 geeft het Kennisplatform Integratie & Samenleving (NL) aan hoe het staat met de leefomstandigheden van kinderen met een migratieachtergrond in Nederland. Ze doen dit aan de hand van 4 indicatoren: armoede, eenoudergezinnen, werkloosheid en jeugdzorg.
De opvang en begeleiding van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen stelt begeleiders en hulpverleners voor heel wat uitdagingen. Het is van groot belang dat deze jongeren in de eerste opvang goede psychosociale begeleiding krijgen.
- 1 van 2
- ››