De post-racistische planeet

Duur: 49m11

Hoe praat je met je kind over racisme? Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld?

Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg.

Documentairemaker Ikenna Azuike keek op televisie naar de beelden van de moord op George Floyd. Plotseling stond zijn achtjarige dochter naast hem: 'Papa, wat gebeurt daar?' Azuike probeerde stuntelig aan zijn dochter uit te leggen wat er op het grote scherm in de woonkamer gebeurde. Tijdens zijn verhaal zag hij hoe de tranen over zijn dochters wangen begonnen te stromen, gevolgd door oorverdovend gesnik. Voordat Azuike het wist zaten ze samen hard te huilen. 

Dit moment met Ikenna's achtjarige dochter was de aanleiding voor deze documentaire. Was zijn reactie wel pedagogisch verantwoord? Hoe praat je überhaupt over racisme, met je kind? 

In deze aflevering van VPRO Tegenlicht zien we hoe Ikenna Azuike zijn kinderen voorleest uit het fictieve boek ‘De post-racistische planeet’: een wereld tot leven gewekt met – op afrofuturisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak. Zijn persoonlijke zoektocht wordt afgewisseld met inzichten van verschillende experts die worden voorgesteld als futuristische superhelden.

Bekijk meer filmpjes over Opvoeden